Stel je wilt de SEO optimalisatie zelf doen: hoe werkt dat?

seo optimalisatie zelf doen

En wat kun je eigenlijk zelf, bijvoorbeeld als je weinig ervaring hebt met websites? In de meeste gevallen kun je zelf een aantal dingen doen. En zelfs als je daarnaast of daarna een bureau inschakelt heeft dat zin. Alle waarde die je zelf alvast opbouwt draagt bij aan een betere vindbaarheid.

Wat kan ik zelf doen?

Aan de andere kan kun je waarschijnlijk niet de volledige SEO optimalisatie zelf doen. (Grote) bureaus doen uitgebreide zoekwoordenonderzoeken, maken contentplannen en optimaliseren bijvoorbeeld de techniek van iedere pagina. Bovendien bouwen ze aan grote netwerken met sterke backlinks, om de website een sterke boost te geven.

Zelf kun je al die dingen wel doen, maar in kleinere of beperkte mate. Je bouwt aan de SEO-waarde van de website, door zoveel mogelijk te optimaliseren. Alle kleine beetjes helpen, dus het is een goed idee om een deel van de SEO optimalisatie alvast zelf te doen.

Met 3 taken aan de slag

Wil je zelf aan de slag met zoekmachineoptimalisatie? Begin dan met deze drie taken:

  • 1. Optimalisatie per pagina
  • Iedere pagina heeft een titel, tussenkoppen, tekst, een SEO-titel en een meta-beschrijving. Optimaliseer al die onderdelen, door de belangrijkste zoekterm erin terug te laten komen. Doe dat in de tekst een paar keer, om het zo natuurlijk mogelijk te houden.

    Tip: kun je de SEO-titel en meta-beschrijving niet invoeren op de pagina? Download bijvoorbeeld de RankMath-plugin voor SEO voor WordPress.

  • 2. Nieuwe teksten schrijven
  • Zijn er zoektermen waarvoor je nog geen teksten hebt, maar waarop je wel graag beter gevonden wilt worden? Maak een nieuwe pagina aan en richt de pagina in voor die zoekterm. Gebruik de bovenstaande tip om de zoekterm op alle belangrijke plekken te verwerken. En heb je meer zoektermen? Maak dan meer pagina’s aan.

  • 3. Backlinks bij websites verzamelen
  • Zoek andere websites die iets doen zoals jij. Benader de eigenaren daarvan en vraag ze om een link te plaatsen naar jouw website. Bied ze bijvoorbeeld aan dat jij hetzelfde zal doen. Als jullie naar elkaar linken verbetert de vindbaarheid van zowel jouw website als die van de ander die je aanschrijft.

 

SEO optimalisatie zelf doen of uitbesteden

Je kunt een deel van de SEO optimalisatie zelf doen. Dat wil zeggen, het is een goed idee om daar rustig aan mee te beginnen. En wil je vervolgens professioneel aan de slag? Daar kunnen we je goed bij helpen.

Vragen over de SEO optimalisatie zelf doen of onze diensten? Bel ons op telefoonnummer 024 397 1414, stuur ons een e-mail naar info@eigen-domein.com of maak een supportticket voor jouw uitgebreide vraag aan met een e-mail naar helpdesk@eigen-domein.com. We horen graag van je!